Testing av alle elever på Tryggheim

Tryggheim skole har testet over 350 elever for dysleksi. Her forteller de om sine erfaringer.

Tryggheim skole har testet over 350 elever for dysleksi.
Her forteller de om sine erfaringer.

Testing av alle elever på Tryggheim 1

❖ Tryggheim skole er en dysleksivennlig skole som en av de første i landet, hvorfor valgte Tryggheim å bli dette?

Den viktigste grunnen er at vi ønsker Tryggheim skal være en god skole for alle elevene våre. Det innebærer blant annet at alle skal lære og alle skalfå mulighet til å vise det de har lært. Det er nettopp dette som er kjernen i det å være en dysleksivennlig skole. Så på denne måten hjelper denne betegnelsen oss til å hele tiden jobbe for å fjerne hinder for læring, og til å være bevisst på at alle elever skal få vise sin kompetanse – ut fra sine forutsetninger. 

❖ Hvordan bruker Tryggheim Literate i arbeidet?

I begynnelsen av høstsemesteret får alle Vg1-elevene tilbud om å gjennomføre screeningtesten. Testen gjennomføres som en gruppetest i de ulike klassene. Vi har tre ulike testadministratorer som står for dette arbeidet. Elevene som er borte på selve testdagen, og nye Vg2/Vg3-elever, får tilbud om å gjennomføre testen på et annet tidspunkt, enten her på skolen eller hjemme. De elevene som skårer under bekymringsgrensen på to eller flere av deltestene inviteres til samtale. Her tar vi en prat om bakgrunnen for resultatene, og om hva skolen eventuelt kan hjelpe med for å gjøre skolehverdagen best mulig for hver enkelt elev. For noen vil det også være aktuelt å gå videre med en utredning. 

 ❖ Hvorfor velger dere å kartlegge alle elevene når de begynner på skolen? Opplever dere at det er mange elever som starter på videregående med en uoppdaget dysleksi?

Bakgrunnen for kartleggingen er at vi ønsker å hjelpe elevene som bruker mye energi på lesing og skriving. I tillegg til god dialog mellom elever og lærere, gir Literate et godt utgangspunkt til å fange opp disse elevene. Flere elever synes skolearbeidet blir svært krevende når de begynner på videregående. Da er det fint å ha et verktøy som kan gi svar på om det er lese- og skrivevansker som ligger bak. Det gjør det lettere for oss å avgjøre hvilke tiltak som bør settes inn for å hjelpe den enkelte. Hvert år får vi også elever med en uoppdaget dysleksi. 

I år har vi faktisk også hatt flere henvendelser fra elever og deres foresatte som forteller at de har sett frem til å ta kartleggingsprøven Literate

De har sett hvor mye krefter barnet deres har brukt på skolearbeid, men så har barnet fått såpass greie karakterer at deres bekymringer ikke har nådd frem. Èn forelder fortalte at de så på denne testen som en «siste sjanse» til å få sjekket om det var dyslektiske vansker som lå bak. Når en får være med i en slik prosess, så oppleves det faktisk meningsfylt å jobbe med kartleggingsprøver. 

Del på e-post
Del på Twitter
Del på Facebook

Dysmate Dysleksitest er utviklet for å avdekke lese-og skrivevansker og dysleksi hos barn, ungdom og voksne.

Dyslekstitestene består av screeningtester og oppfølgingstester, som igjen består av ulike deltester.

Som en del vårt mål å styrke allmennkunnskapen om dysleksi og lese- og skrivevansker, skriver vi artikler som vi legger ut jevnlig.

Vil du få beskjed når vi publiserer nye artikler?

Anbefalte artikler
Dysmate Ny Funksjonalitet

Nytt design

Dysmatetestene kommer nå med et nytt design. Oversikter og lister er fått et ryddigere oppsett slik at man raskere finner informasjon. Handlingsknapper har fått en mer synlig plassering og nye farger slik at løsningen blir enklere og mer intuitiv å bruke. Utseende på skjemaer og rapporter har også blitt forbedret.

LES MER
Nardo skole - screening for dysleksi med Dysmate

Nardo skole satser på dysleksivennlig undervisning

Mye av tilretteleggingen vi planlegger for elever med dysleksi, kommer alle elevene til gode; for eksempel fokus på språklig bevissthet, varierte arbeidsformer, utforsking av begreper og læringsstrategier, bruk av konkreter m.m. Derfor, i prosessen av å bli en dysleksivennlig skole, har vi begynt å fase ut arbeidet med individuelle mål- og tiltaksplaner for elever med dysleksi, og heller fokusere på hvordan undervisningen vår er lagt opp hver eneste dag. Målet er at undervisningen vår skal bli dysleksivennlig, slik at alle elever opplever et løft innenfor lesing og skriving, større grad av mestring, og mer varierte undervisningsformer.

LES MER
Lindesnes tester alle elever i kommunen for dysleksi med Dysmate

Tester alle elever i kommunen for dysleksi med Dysmate

Tidligere har ikke skolene i kommunen hatt et verktøy de mener er godt nok til å fange opp elever med dysleksi. Med det nye verktøyet Dysmate skal alle elevene screenes før de starter på videregående.
– Det har vært mer tilfeldig og det var ikke et vanntett system. Det får du kanskje ikke uansett hvilket verktøy du bruker, men dette er noe nytt som har kommet og som vi hev oss over så fort vi hørte om det, sier Line Hansen Hjellup.

LES MER
Dysmate Ny Funksjonalitet

Fortsett en oppfølgingstest

Nå kan man fortsette en oppfølgingstest.
Fredag 23.februar så lanserer vi denne etterspurte funksjonaliteten. Det kommer også andre “usynlige” forbedringer som gjør testen mer robust for dårlig internettforbindelse.

LES MER

Nyhetsbrev

Meld din interesse for å motta artikler skrevet av Trude Nergård Nilssen og spennende nyheter

Ved  å melde din interesse godtar du å motta markeds e-post fra Dysmate.no