Lærerne har ikke nok kunnskap for å se etter tegn på dysleksi

Lærerne har ikke nok kunnskap for å se etter tegn på dysleksi, sier Utdaninngsforbundet. Tilbudet er for tilfeldig. Det spørs hvilken skole eleven går på.

Halvparten av dem som får påvist dysleksi, får det påvist først på ungdomsskolen. 1 av 5 på videregående skole, etter 10 års skole, viser tall fra Dysleksi Norge.

Lærerne har ikke nok kunnskap for å se etter tegn på dysleksi, sier Utdaninngsforbundet.
Tilbudet er for tilfeldig. Det spørs hvilken skole eleven går på.

Det finnes ingen lovkrav om å ha spesialkompetanse ansatt på skolene. Utdanningsforbundet opplever at kompetansen lærere har, er varierende. Og det er for tilfeldig hvilken kompetanse som er hos lærere og skoler.

Lærerne skal oppdage hva hver enkelt elev strever med, helst så tidlig som mulig. Det kan være utfordrende. For lærerne som skal fange opp om eleven har lese- og skrivevansker, er kunnskap viktig.

Asgjerd Halseth – Rektor, Furuseth Skole.

Kommunene har ansvaret for å ha de rette systemene på plass, sørge for at elevene blir fanget opp, i samarbeid med PP-tjenesten. Vi vet at det varierer hvilken kompetanse som er i kommunene.

Ta vårt gratiskurs om dysleksi her!

Dysmate Dysleksitest er utviklet for å avdekke lese-og skrivevansker og dysleksi hos barn, ungdom og voksne.

Dyslekstitestene består av screeningtester og oppfølgingstester, som igjen består av ulike deltester.

Som en del vårt mål å styrke allmennkunnskapen om dysleksi og lese- og skrivevansker, skriver vi artikler som vi legger ut jevnlig.

Vil du få beskjed når vi publiserer nye artikler?

Anbefalte artikler

Vi har redusert prisene

Screening i stor skala blir enda mer tilgjengelig fra høsten 2023. Prisen per screeningtest er redusert fra 50 kr til 10 kr, og skoler kan oppgradere abonnement til å inkludere ubegrenset antall tester.
Testledere som allerede har abonnement får automatisk redusert pris per test fom august 2023.

LES MER
Bilde

Pedagogisk støtte

Høsten 2023 tilbyr Literate pedagogisk støtte til alle sertifiserte brukere av Dysmate. Spesialpedagog Hilde Nøstvik Larsen kommer til å svare på faglige spørsmål både på epost og under fagseminarer via Zoom. 

LES MER
Erna Solberg
Bilde

Intervju med Erna Solberg

Tidligere statsminister Erna Solberg, Høyres leder og parlamentarisk leder for Høyres stortingsgruppe, forteller om litt om hvordan det er å ha dysleksi og gir noen råd.

LES MER
Bilde

Dysmate dysleksitester oversettes til tysk, svensk og engelsk.

Professor Trude Nergård Nilssen ved UiT Norges Arktiske Universitet leder en gruppe forskere fra Umeå Universitetet, Linné universitetet, Potsdam Universitetet, det Europeiske universitetet i Flensburg og Oxford som er i gang med å oversette og tilpasse Dysmate dysleksitester til svensk, tysk og engelsk.

LES MER

Nyhetsbrev

Meld din interesse for å motta artikler skrevet av Trude Nergård Nilssen og spennende nyheter

Ved  å melde din interesse godtar du å motta markeds e-post fra Dysmate.no