Ny dysleksitest for barn

Vi kommer med ny versjon av dysleksitesten for barn 7.november. Denne kaller vi Dysmate-C, og er delt i en screeningtest og en oppfølgingstest. Deres tilbakemeldinger har vært viktige i utviklingen av den nye testen.  

Vi kommer med ny versjon av dysleksitesten for barn 7.november. Denne kaller vi Dysmate-C, og er delt i en screeningtest og en oppfølgingstest. Deres tilbakemeldinger har vært viktige i utviklingen av den nye testen.

  • Barnetesten deles nå inn i en screeningtest og oppfølgingstest
  • Screeningtest er ny, og kan tas i grupper.
  • Screeningtesten vil flagge elever som trenger videre kartlegging med Dysmate oppfølgingstest
  • Dysmate screeningtest kan brukes både for å avdekke risiko, og for å diagnostisere. Elever som blir «flagget» av screeningtesten bør også gjennomføre Dysmate oppfølgingstest.
  • Nivåtilpasset for alle trinn.
  • Rapporter som kan brukes i sakkyndig vurdering.
  • Forskningsbasert, normert og validert med elever fra hele landet.
  • Oppleste instruksjoner og oppgaver både på bokmål og nynorsk.
  • I nettleseren uten installering av programvare

Dysmate-C er delt i en screeningtest og en oppfølgingstest. Det er utviklet fem nye deltester og gjort flere andre forbedringer.

Screeningtesten består av deltestene Leseprøve, Bytt lyd og lag nytt ord, Ordkjede, Ordforståelse, Hurtigskriving  og Orddiktat. Leseprøven er nivåtilpasset med egne tekster for 2.-7.trinn og det er forskjellige oppgaver for småtrinnet og mellomtrinnet på flere av deltestene.

Elevene får opplest instruksjoner og kan ta testen i grupper. Eldre elever kan også ta testen hjemme.

Oppfølgingstesten består av deltestene Arbeidsminne, Hurtigbenevning, Fonemutelatelse og 1-minutts lesetest. De aller yngste elevene i førskolen og 1.klasse får deltestene Arbeidsminne, Hurtigbenevning, Fonemisolasjon og Bokstavkunnskap. Vi har også redusert lengden på testen for de yngste elevene.

Alle som har tilgang til Literate Barnetest vil nå få tilgang til Dysmate-C.

Alle testene er tilgjengelig på bokmål og nynorsk, og krever ingen installasjon utover en vanlig nettleser.

Dysmate-C er normert og validert med elever fra hele landet i en omfattende studie ledet av Professor Trude Nergård Nilssen ved UiT – Norges arktiske universitet.

Screeningtesten er tilgjengelig for 2.-7.trinn, mens oppfølgingstesten er tilgjengelig fra siste året i barnehage til 7.trinn.
Etter fullført test får testadministrator lett forståelige og strukturerte rapporter som kan legges ved en henvisning eller en utredning.

Testen kan brukes som et diagnostisk verktøy av kvalifiserte fagpersoner.

________________________________________________

Vil du være med på en uforpliktende demonstrasjon av den nye testen?
Meld deg på ved å sende en epost til 
Vi møtes 24. november 2022 kl 13:00 via Zoom

________________________________________________

Tidlig identifsiering er viktig. Bli en sertifisert testleder i dag! 

Del på e-post
Del på Twitter
Del på Facebook

Literate Dysleksitest er utviklet for å avdekke lese-og skrivevansker og dysleksi hos barn, ungdom og voksne.

Dyslekstitestene består av screeningtester og oppfølgingstester, som igjen består av ulike deltester.

Som en del vårt mål å styrke allmennkunnskapen om dysleksi og lese- og skrivevansker, skriver vi artikler som vi legger ut jevnlig.

Vil du få beskjed når vi publiserer nye artikler?

Anbefalte artikler
Bilde

Dysmate dysleksitester oversettes til tysk, svensk og engelsk.

Professor Trude Nergård Nilssen ved UiT Norges Arktiske Universitet leder en gruppe forskere fra Umeå Universitetet, Linné universitetet, Potsdam Universitetet, det Europeiske universitetet i Flensburg og Oxford som er i gang med å oversette og tilpasse Dysmate dysleksitester til svensk, tysk og engelsk.

LES MER
Bilde av barnetest
Bilde

Kundehistorie – Markaplassen skole

60 elever tar da testen parallelt i løpet av en dobbeltime. Vi har 6 klasser så det tar ca. en dag å screene et helt kull. Når elevene er ferdig går jeg igjennom alle 180 elevene og ser hvem som har anbefales videre utredning.

LES MER
Bilde av Torunn Dovlad, Tanja Sæbø og Alice Eikeland Undheim
Bilde

Kundehistorie – Ve Skole

Systematisk kartlegging på alle (screeningtest) er viktig for å oppdage de som ofte går under radaren og som er gode til å kompensere for vansken. Dette er noe alle elever på 2.trinn og 8.trinn gjennomfører, så elevene har et avslappet forhold til det. Mange på 8. er ofte nysgjerrig på hvordan det har gått og etterspør raskt resultater. Det føles for de fleste som “en lettelse” å få diagnose, en forklaring på utfordringene.

LES MER
Bilde av elever for Slåtthaug vgs
Bilde

Kundehistorie – Slåtthaug videregående

De første årene jeg screenet, kalte jeg inn alle elevene som slo ut inn til en Logos-test. Det var en vanvittig arbeidsmengde, men det viste seg å være så tett korrelasjon mellom screeningen og Logos. Her hos oss samarbeidet jeg nært med en PP-rådgiver da vi var på vei over fra Logos til Dysmate, og fikk hjelp til å vurdere hvilken informasjon vi måtte få med. Nå bruker de den Dysmaterapporten vi produserer.

LES MER

Nyhetsbrev

Meld din interesse for å motta artikler skrevet av Trude Nergård Nilssen og spennende nyheter

Ved  å melde din interesse godtar du å motta markeds e-post fra Dysmate.no