Erna Solberg

Intervju med Erna Solberg

Tidligere statsminister Erna Solberg, Høyres leder og parlamentarisk leder for Høyres stortingsgruppe, forteller om litt om hvordan det er å ha dysleksi og gir noen råd.
Erna Solberg
Foto av Høyre, Hans Kristian Thorbjørnsen

Intervju med tidligere statsminister Erna Solberg, Høyres leder og parlamentarisk leder for Høyres stortingsgruppe. Representant for Hordaland og medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen.

I hvilken grad har dysleksi påvirket deg som person?

  • Da jeg gikk på skolen, og ikke visste at jeg hadde dysleksi, gikk det utover mestringsfølelsen og motivasjonen. Men etter hvert har jeg lært meg noen teknikker for å håndtere skriveutfordringene, og jeg har også sett verdien av å være god muntlig.

Må du tilpasse din arbeidsdag på noen spesiell måte fordi du har dysleksi?

  • Jeg bruker retteprogram på PC, iPad og mobil, det er et godt hjelpemiddel. På en arbeidsplass med flere ansatte, er det også mulig å dele på oppgavene. På den måten kan alle gjøre det de er best på. Jeg bruker derfor mer tid på å snakke enn å skrive, og får noen ganger hjelp til rettskrivningen.

Er det noe du kunne ønsket at lærerne gjorde annerledes når du gikk på skolen?

  • Jeg skulle kanskje ønske at jeg fikk avdekket dysleksien tidligere. Derfor har det blitt en kampsak for meg i politikken å sørge for at man ikke må vente i mange år på å avdekke problemer eller for å få hjelp. Hvis man sliter med noe på skolen, er det helt avgjørende å få hjelp tidlig sånn at ikke motivasjonen og læringsgleden forsvinner.

Har du noen råd til unge med dysleksi?

  • Mitt viktigste råd er å huske på at man ikke er dum bare fordi man får noen røde streker i margen. Derfor skal man heller ikke kvie seg for å spørre om hjelp når man sliter litt med lesingen eller skrivingen.
Del på e-post
Del på Twitter
Del på Facebook

Literate Dysleksitest er utviklet for å avdekke lese-og skrivevansker og dysleksi hos barn, ungdom og voksne.

Dyslekstitestene består av screeningtester og oppfølgingstester, som igjen består av ulike deltester.

Som en del vårt mål å styrke allmennkunnskapen om dysleksi og lese- og skrivevansker, skriver vi artikler som vi legger ut jevnlig.

Vil du få beskjed når vi publiserer nye artikler?

Anbefalte artikler
Erna Solberg
Bilde

Intervju med Erna Solberg

Tidligere statsminister Erna Solberg, Høyres leder og parlamentarisk leder for Høyres stortingsgruppe, forteller om litt om hvordan det er å ha dysleksi og gir noen råd.

LES MER
Bilde

Dysmate dysleksitester oversettes til tysk, svensk og engelsk.

Professor Trude Nergård Nilssen ved UiT Norges Arktiske Universitet leder en gruppe forskere fra Umeå Universitetet, Linné universitetet, Potsdam Universitetet, det Europeiske universitetet i Flensburg og Oxford som er i gang med å oversette og tilpasse Dysmate dysleksitester til svensk, tysk og engelsk.

LES MER
Bilde av barnetest
Bilde

Kundehistorie – Markaplassen skole

60 elever tar da testen parallelt i løpet av en dobbeltime. Vi har 6 klasser så det tar ca. en dag å screene et helt kull. Når elevene er ferdig går jeg igjennom alle 180 elevene og ser hvem som har anbefales videre utredning.

LES MER
Bilde av Torunn Dovlad, Tanja Sæbø og Alice Eikeland Undheim
Bilde

Kundehistorie – Ve Skole

Systematisk kartlegging på alle (screeningtest) er viktig for å oppdage de som ofte går under radaren og som er gode til å kompensere for vansken. Dette er noe alle elever på 2.trinn og 8.trinn gjennomfører, så elevene har et avslappet forhold til det. Mange på 8. er ofte nysgjerrig på hvordan det har gått og etterspør raskt resultater. Det føles for de fleste som “en lettelse” å få diagnose, en forklaring på utfordringene.

LES MER
Bilde av elever for Slåtthaug vgs
Bilde

Kundehistorie – Slåtthaug videregående

De første årene jeg screenet, kalte jeg inn alle elevene som slo ut inn til en Logos-test. Det var en vanvittig arbeidsmengde, men det viste seg å være så tett korrelasjon mellom screeningen og Logos. Her hos oss samarbeidet jeg nært med en PP-rådgiver da vi var på vei over fra Logos til Dysmate, og fikk hjelp til å vurdere hvilken informasjon vi måtte få med. Nå bruker de den Dysmaterapporten vi produserer.

LES MER

Nyhetsbrev

Meld din interesse for å motta artikler skrevet av Trude Nergård Nilssen og spennende nyheter

Ved  å melde din interesse godtar du å motta markeds e-post fra Dysmate.no